Platform over licht en verlichting
Thema's & Specials

Nieuwe toepassingsgebieden ontginnen

Geconnecteerde verlichtingstoestellen brengen nieuwe diensten met zich mee. Verlichting als een geïntegreerd onderdeel van verschillende beveiligingsoplossingen is er daar eentje van. Een oplossing waar Fagerhult volop aan werkt, in samenwerking met enkele partners. Fagerhult werkt sinds 2017 samen met Securitas en Axis en onderzoekt potentiële toepassingen waarbij verlichtingsoplossingen nieuwe en verbeterde beveiligingsoplossingen mogelijk maken. Eén […]

foto-1-fagerhult-kopieren

7 oktober 2019 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Geconnecteerde verlichtingstoestellen brengen nieuwe diensten met zich mee. Verlichting als een geïntegreerd onderdeel van verschillende beveiligingsoplossingen is er daar eentje van. Een oplossing waar Fagerhult volop aan werkt, in samenwerking met enkele partners.

Fagerhult werkt sinds 2017 samen met Securitas en Axis en onderzoekt potentiële toepassingen waarbij verlichtingsoplossingen nieuwe en verbeterde beveiligingsoplossingen mogelijk maken. Eén mogelijkheid is de bewegingsdata die de armaturen van Fagerhult capteren, inzetten om het aanbod van beveiligingsdiensten van Securitas te verbeteren en verder aan te vullen. “We bouwden E-sense in al onze armaturen in”, legt de fabrikant uit. “Deze technologie creëert een dicht netwerk dat het mogelijk maakt om met hoge precisie informatie over bewegingen van mensen in real-time te identificeren. Allemaal op basis van draadloze communicatie. Bijkomend voordeel: de sensoren zijn inzetbaar in gevoelige omgevingen waar camera’s normaal niet zijn toegestaan. Alle data wordt verzameld en gevisualiseerd in een portaal in de cloud. Deze informatie is ook bruikbaar, en dit door elke Securitas-operator, om een beter beeld te krijgen van waar mensen zich in een bewaakt pand bevinden. Zeer nuttig bij eventuele evacuaties, inbraken, …”

Informatie over aanwezigheid van mensen in een gebouw is in real-time zichtbaar.

 

Zweeds pilootproject

Het eerste pilootproject om de mogelijkheden in de praktijk uit te testen bevindt zich in het Medicon Village Science Park, een onderzoekscentrum in het Zweedse Lund. De geïnstalleerde oplossing bestaat uit E-sense armaturen van Fagerhult, camera’s en luidsprekers van Axis en een koppeling met een Securitas Operations Center (SOC). “We testen in dit pilootproject hoe bewegingsdetectie via en sturing van de verlichtingsarmaturen eventuele evacuaties kan vereenvoudigen”, klinkt het bij Fagerhult. “In het geval van een evacuatie zal de verlichting langs de evacuatieroutes automatisch worden versterkt terwijl andere verlichting enigszins wordt gedimd. Dit levert een snelle, intuïtieve begeleiding naar de dichtstbijzijnde nooduitgang op. Tegelijkertijd kunnen operatoren van Securitas het verloop in real-time volgen via de portal waardoor het makkelijker wordt te begrijpen waar mensen zich in een pand bevinden én vooral ervoor te zorgen dat de evacuatie volgens plan verloopt. Een achterblijver wordt meteen gespot dankzij de camera’s van Axis en indien nodig kan een aangepaste oproep worden geplaatst. Meer en duidelijkere informatie over de aanwezigheid en het gedrag van mensen in gebouwen zal leiden tot maatregelen die van cruciaal belang kunnen zijn. Deze samenwerking tussen verschillende spelers uit andere sectoren is een mooi voorbeeld van hoe nieuwe toepassingen met toegevoegde waarde voor de gebruiker mogelijk zijn. Het is onze ambitie bij Fagerhult om de toepassingen van onze E-Sense armaturen verder te verbreden.” 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • GWW-BE

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details