Platform over licht en verlichting
Output

Innovatie in de bouw door TRILUX, Betherma, Enco en Dokvast

Verlichting en verwarming in één voor distributiecentra Iedereen geniet ervan om in goed verlicht en verwarmd een gebouw te zijn. Het zijn elementaire onderdelen binnen een gebouw met een sterke invloed op het energieverbruik en het comfort. Traditioneel worden verlichtings- en verwarmingscomponenten allemaal individueel geproduceerd, verpakt, getransporteerd en geïnstalleerd. Maar dit zal vanaf nu radicaal […]

eline_led_0_181116_0009-kopieren

23 april 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Verlichting en verwarming in één voor distributiecentra

Iedereen geniet ervan om in goed verlicht en verwarmd een gebouw te zijn. Het zijn elementaire onderdelen binnen een gebouw met een sterke invloed op het energieverbruik en het comfort. Traditioneel worden verlichtings- en verwarmingscomponenten allemaal individueel geproduceerd, verpakt, getransporteerd en geïnstalleerd. Maar dit zal vanaf nu radicaal veranderen. In een nauwe samenwerking vonden TRILUX, Betherma, Enco en Dokvast een efficiëntere en milieuvriendelijkere oplossing voor integrale verwarming en verlichting van distributiecentra.

eline_led_0_181116_0013-kopieren

TRILUX lichtlijnen in een distributiehal met hoge stellingrekken.

 

Verlichting

Het proces begint bij de lichtlijnproductie van TRILUX in het Duitse Arnsberg. Hier worden dagelijks kilometers lichtlijn geproduceerd, individueel verpakt en de wereld in gezonden. “Maar we merken dat er behoefte ontstaat naar slimmer verpakken en aanleveren”, aldus James Bosschart, Key Accountmanager Industry & Logistics bij TRILUX. “Het verpakkingsmateriaal kunnen we drastisch verminderen, door bij grotere projecten aan te leveren op speciale trolleys. Enerzijds bespaart men hiermee aanzienlijk tijd op de bouwplaats, omdat lichtlijnen geassembleerd op de bouwplaats aankomen en niet afzonderlijk ontdaan hoeven te worden van de verpakking. Anderzijds leveren wij hiermee een bijdrage aan het milieu door veel verpakkingsmateriaal uit te sparen. Dat is een klassieke win-win situatie.”

innovatie_in_de_bouw_1-kopieren

Assemblage van de lichtlijnen in de stralingspanelen bij Betherma.

 

Verwarming

“Maar daar stopt de innovatie niet, daar begint het juist”, gaat Bosschart verder. “Onze lichtlijnen worden namelijk verpakkingsloos in projectverpakking getransporteerd naar Betherma. Dat is de plek ‘where the magic happens’ in dit proces”, grapt Bosschart. “Onze TRILUX verlichting en de stralingspanelen van Betherma worden hier één product. Door deze producten in de fabriek te assembleren wordt de handling op de bouwplaats tot een minimum beperkt. Dat resulteert in kortere bouwtijden en een snellere oplevering. Door het toevoegen van voldoende bescherming kunnen we het gecombineerde product zonder verpakking in één logistieke stroom naar de bouwplaats vervoeren.”

Installatie en montage

Bosschart vervolgt: “Dit nieuwe systeem zier er niet alleen slim uit, maar bespaart ook kostbare tijd, moeite en materialen. Het voordeel is dat we een product ter plaatse kunnen monteren met een maximale efficiëntie. Er is slechts één handeling in de hoogte nodig om zowel verlichting als verwarming te monteren. Het vergt dus een minimale inzet en bijkomende planning van machines en mankracht zonder dat er afval ontstaat.”

innovatie_in_de_bouw_2-kopieren

Slechts één hoogte bewegiging voor de montage en installatie van de verlichting en verwarming.

 

Innoveren door samen te werken

Dit is een schoolvoorbeeld van hoe producten gecombineerd kunnen worden om iets beters te bereiken. Jos Klanderman, managing director van Dokvast is dan ook trots op deze samenwerking: “We willen dat de dingen schoner worden, minder afval produceren en efficiënter zijn. Daarvoor moet je verschillende partijen bij elkaar brengen. De hele bouwsector zal anders moeten gaan werken. We kunnen efficiënter en schoner werken door samen te werken. Dit zal resulteren in een economisch levensvatbaar product waar iedereen baat bij heeft. Zo doen we dat. Ben je klaar om mee te doen?”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • GWW-BE

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details