Platform over licht en verlichting
Thema's & Specials

Designicoon met vleermuis-looks

Een armatuur gemaakt voor een winkel in Parijs die uitgroeit tot één van de bekendste armaturen ter wereld. Dat is het boeiende levensverhaal van Pipistrello, een ontwerp uit 1965 van de Italiaanse architecte en ontwerpster Gae Aulenti.   Pipistrello is een designmijlpaal, zowel in Italië als internationaal. Ook de curatoren van de grote tentoonstelling ‘Storie. […]

foto-1-martinelli-luce-kopieren

18 oktober 2019 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Een armatuur gemaakt voor een winkel in Parijs die uitgroeit tot één van de bekendste armaturen ter wereld. Dat is het boeiende levensverhaal van Pipistrello, een ontwerp uit 1965 van de Italiaanse architecte en ontwerpster Gae Aulenti.

Pipistrello werd oorspronkelijk ontworpen voor de Olivetti-winkel in Parijs.

 

Pipistrello is een designmijlpaal, zowel in Italië als internationaal. Ook de curatoren van de grote tentoonstelling ‘Storie. La storia e le storie del design italiano raccontate attraverso 180 pezzi iconici del Novecento’ in Milaan waren hiervan overtuigd en ze namen Pipistrello op als één van de getoonde items. De introductie van de exhibitie wond er geen doekjes om: ‘de geselecteerde iconen werden geïdentificeerd als de meest representatieve wat betreft Italiaans design omwille van hun technische en vormelijke innovatieve kwaliteiten, hun esthetiek, het experimentele dat ze belichamen, hun herkenbaarheid en hun succes bij het publiek’.   

Gae Aulenti bij haar meest bekende ontwerp.

 

Vleermuis

Gae Aulenti is een gerenommeerde architecte die onder meer de leiding had over de verbouwing van het voormalige Parijse treinstation Gare d’Orsay tot het gekende Musée d’Orsay. Naast haar activiteiten als architecte ging ze op regelmatige basis aan de slag als ontwerpster. De tafelarmatuur Pipistrello is één van haar gekende ontwerpen, getekend speciaal voor de Olivetti-winkel in Parijs. Wie naar de armatuur kijkt, kan niet om de opvallende lampenkap heen. Het designfeature heeft veel weg van de vleugels van een vleermuis en dat verklaart ook meteen de naam van de armatuur. Pipistrello betekent immers vleermuis in het Italiaans. Het ontwerp gaat echter verder dan uitsluitend design. Aulenti zorgde eveneens voor een telescopisch mechanisme waarmee de hoogte van de voet naar wens kan worden aangepast. De Italiaanse fabrikant Martinelli Luce produceerde de armaturen. Oorspronkelijk bestond Pipistrello in twee uitvoeringen, eentje met een witte en eentje met een donkerbruine, bijna zwarte voet. Vandaag zijn meerdere afwerkingen beschikbaar zodat we beslist van een iconische familie kunnen spreken. Martinelli Luce creëerde eveneens een moderne versie met led en zorgde voor een klein broertje, de Mini Pipistrello. Van deze, letterlijk kleinere, versie bestaat een draadloos en dus draagbaar model dat, eens volledig opgeladen, een autonomie van zes branduren heeft. 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • GWW-BE

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details