Platform over licht en verlichting
Projecten

Design Offices maakt met Occhio New Work mogelijk op het hoogste niveau

Een toren van licht maakt de stad open Tussen straten en spoorlijnen vormen de Bavaria Towers een nieuw baken in het oosten van de stad München. In de hoogste van de vier torens biedt Design Offices over zeven verdiepingen en 9.000 m2 ruimte die volgens de modernste normen ingericht is: de New Work Spaces. De […]

design_offices_muenchen_bogenhausen_exterior-kopieren

24 augustus 2020 Leestijd 9 minuten

Deel dit artikel

Een toren van licht maakt de stad open

Tussen straten en spoorlijnen vormen de Bavaria Towers een nieuw baken in het oosten van de stad München. In de hoogste van de vier torens biedt Design Offices over zeven verdiepingen en 9.000 m2 ruimte die volgens de modernste normen ingericht is: de New Work Spaces. De aanbieder van oplossingen voor Corporate Coworking vond in Occhio een betrouwbare en sterke partner voor de globale verwezenlijking van het uitgebreide lichtconcept, dat via slimme verlichting tegemoetkomt aan de budgettaire richtlijnen – en het interieur met de allerhoogste kwaliteit van design en licht naar een volkomen nieuw niveau tilt. 

In de wijk Bogenhausen kreeg München met de Bavaria Towers een modern architectuurcomplex, waar kantoren en hotelinfrastructuur van een nieuwe generatie hand in hand gaan. In de hoogste van de vier torens betrekt Design Offices, dat coworkingruimte ter beschikking stelt, in totaal zeven verdiepingen om er volgens de allernieuwste normen New Work aan te bieden. De maximale flexibiliteit die inherent is aan het kantoorconcept, was meteen ook de maatstaf voor het lichtconcept van Occhio.

De flexibiliteit in het lichtontwerp is vooral het resultaat van een systeem met spanningrails, dat enerzijds harmonieert met het trapeziumvormig grondplan van het gebouw en tegelijk inspeelt op de bijzondere vereisten en omstandigheden. Zo ontstond een stringent raster van rails dat zich vanuit het middelpunt van de toren straalsgewijs verspreidt naar de afzonderlijke verdiepingen. Het flexibele belichtingsconcept strekt zich uit over de volledige 9.000 vierkante meter en komt vooral tot uiting via de lampenserie Mito, Mito linear en Più. Het strakke budget kon dankzij het slimme lichtconcept worden nageleefd.
De diensten die Occhio aanbiedt – van lichtontwerp over projectafwikkeling tot de uiteindelijke oplevering – werden eerder al op vijf andere standplaatsen van Design Offices ingezet.

Een lichttoren als designbaken

Ook aan de aanblik van het gebouw van buitenaf werd bij het lichtontwerp aandacht besteed.
Zo kreeg het ontwerp van het onderaanzicht van de plafonds een centrale plaats in de planning omdat het om van buitenaf zichtbare vlakken gaat. Het krijgt gestalte door de overal gebruikte rasters van zwarte spanningrails. Tegelijk communiceert het gebouw met het ritme van het daglicht: ’s morgens en ’s avonds warm licht, in de loop van de dag kouder. Dankzij “color tune” is de lichtkleur dynamisch aan te passen – en via Occhio air synchroon regelbaar over alle verdiepingen.

Het gevoel dat je welkom bent

Op de tweede verdieping bevindt zich de ontvangstruimte. Dit is de plek waar mensen samenkomen – de loungezone, een koffiebar en een uitgestrekt buitenterras nodigen uit tot ongedwongen creatieve uitwisseling. Voor dit scenario wilde Design Offices verlichting die qua concept afwijkt van de repetitieve continuïteit van de verdiepingen erboven. Toch worden ook hier dezelfde lampen gebruikt als in de rest van het project: de spot Più R alto 3d als railversie en een bijzondere versie van de hanglamp Mito sospeso met zwart baldakijn.
Het levendige aspect van lampen op verschillende hoogte en de losse opstelling leveren een optische lichtheid op die kenmerkend is voor de hele tweede verdieping.

In het beste gezelschap – situationeel licht

In de arena – een grote, multifunctionele ruimte die door inhouse gebruikers en externe ondernemingen afgehuurd kan worden voor bedrijfsfeesten, lezingen, podiumdiscussies, business events en nog veel meer – scoort Mito sospeso andermaal met zijn vele variaties.

Dankzij de in de hoogte verstelbare hanglampen kan deze zone voor alle doeleinden geschikt worden gemaakt. Men kan de afzonderlijke lampen snel op de gewenste hoogte brengen en daardoor enorm variëren in het opzet, terwijl “color tune” de mogelijkheid geeft om de kleurtemperatuur van het licht af te stemmen op de situatie.

Sfeerlicht houdt het gesprek gaande

In de hoogwaardig uitgeruste en huiselijk aandoende besprekingsruimten, die ingericht zijn met bekende, zorgvuldig uitgezochte klassieke designmeubelen, loopt de speelsheid van de belichting verder door. Mito sospeso geeft een ontmoetingspunt een uitnodigende uitstraling die mensen samenbrengt, verbindt en verenigt. Het licht is qua kleurtemperatuur af te stemmen op de situatie – van stimulerend ochtendlicht tot warm licht voor een ontspannend netwerkmoment. Meetings verlopen op die manier in een vertrouwde, persoonlijke sfeer.

Stilte hoort erbij – licht in combinatie met akoestiek

Voor de multifunctionele Meet & Move Room moest het team lichtplanners van Occhio met een extra vereiste rekening houden en dat leidde tot een bijzondere lichtoplossing: Mito soffitto is hier gebruikt met akoestisch werkend materiaal in de vorm van ronde, zwarte panelen uit PET materiaal die zich hechten aan het materiaal van de beschikbare wanden van Design Offices. Het gaat om een bijzondere oplossing waarbij een lamp van Occhio voor het eerst licht en akoestiek combineert. In een gewijzigde vorm is deze oplossing in het gamma opgenomen onder de naam Mito soffitto acoustic.

Een perfect duo voor flexibel licht

Op de gewone verdiepingen is de grote flexibiliteit van het lichtconcept nog maar eens van de partij en staat ze borg voor een genereuze individualiseerbaarheid. Het rastersysteem loopt hier consequent door in alle zones, afwisselend uitgerust met drie Più R alto 3d spots en een hanglamp – Mito volo track. De lay-out van de lichtrails loopt daarbij nauw gelijk met de architectuur: enerzijds werd vertrokken van de vensterassen, anderzijds werden alle balken, die facultatief voor tussenwanden kunnen worden gebruikt, erin opgenomen.

De kleinste gemene deler

De kleinste Office-eenheid doet dienst als kantoor voor één of twee gebruikers of als vergaderruimte voor vier personen. Ze is uitgerust met twee spanningrails – nu eens met hanglampen, dan weer met spots. Met dit formaat komt de flexibiliteit van beide componenten, architectuur en lichtconcept, het duidelijkst tot uiting: enerzijds flexibele schotten waarmee de grote ruimte tot minikantoren kan worden omgevormd, anderzijds het consequent doorgevoerde spanningrailraster met lampen van Occhio. Ook hier vullen gerichte lichtpunten de naar boven stralende diffuse componenten van de hanglampen aan.

Jaar van realisatie: 2020
Architectuur: Nieto Sobejano Arquitectos
Lampen: Mito sospeso, Mito soffitto, Mito volo, Più R alto, Più R alto 3d
Foto’s: Christoph Philadelphia
Tekst: Barbara Jahn-Rösel

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
  • IB

    Interieurbouw & Schrijnwerk

    Platform voor de interieurbouwbranche

    Naar website
  • MTV

    Metaalvak

    Platform voor de metaalverwerkende industrie

    Naar website
  • Recyclepro

    Recyclepro

    Platform over de gehele recyclingstroom

    Naar website
  • CLW

    Construire la Wallonie

    Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

    Naar website
  • Greenpro

    Greenpro

    Platform voor de tuin- en groenprofessional

    Naar website
  • KB

    Keukenbouw

    Platform over design en techniek in de keukenbranche

    Naar website
  • Bouwmat

    Bouwmat

    Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

    Naar website
  • BAVL

    Bouwen aan Vlaanderen

    Platform voor de bouw

    Naar website
  • ArchiComm-BE

    ArchiComm

    Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

    Naar website
  • GWW-BE

    Grond / Weg / Waterbouw

    Platform over civiele techniek & infrastructuur

    Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details