Platform over licht en verlichting
Bedrijfspresentaties

De vierde dimensie

Kinetura verovert de wereld met lichtobjecten die lichtmodulatie en de verandering van vorm van de armatuur samenbrengen. Tegelijk met het openen of sluiten wordt ook de kleurtemperatuur van het licht aangepast. “Dynamische verlichting in elke betekenis van de term”, aldus oprichters Xaveer Claerhout en Barbara Van Biervliet. Een armatuur maken waarvan de vorm langzaam verandert […]

foto-1-kinetura

14 december 2018 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Kinetura verovert de wereld met lichtobjecten die lichtmodulatie en de verandering van vorm van de armatuur samenbrengen. Tegelijk met het openen of sluiten wordt ook de kleurtemperatuur van het licht aangepast. “Dynamische verlichting in elke betekenis van de term”, aldus oprichters Xaveer Claerhout en Barbara Van Biervliet.

Een armatuur maken waarvan de vorm langzaam verandert is één zaak. Kinetura gaat nog een stapje verder. Het integreert deze ‘toestellen’ ook naadloos in een muur of een plafond. Kinetura heeft de voorbije jaren tal van projecten afgeleverd, recent nog in Meulebeke in opdracht van een gespecialiseerde bouwstoffenleverancier en -verwerker. 

Eyecatcher in de woonkamer
Het landhuis van de opdrachtgevers werd grondig verbouwd tot een modern complex. Claerhout: “Een uitermate boeiend project. Via de nauwe samenwerking tussen Bouwservice Van Hulle uit Tielt en Kinetura is de wand tot leven kunnen komen. Een interessante extra eigenschap die de woonkamer naar een hoger niveau tilt: drie Napoli’s op een rij waarbij de muur naar binnen beweegt en op die manier een poëtisch licht doet verschijnen.” 

Napoli sluit volledig maar er blijft altijd een minimale insnijding zichtbaar. Claerhout: “Het licht is ofwel volledig uit, ofwel gedimd tot ongeveer 20%. Zo priemt er een zacht licht doorheen de dunne spleet, voldoende om als oriëntatieverlichting op te treden. Eenmaal het licht extra geactiveerd wordt, opent de kruisvormige insnijding zich en neemt de lichtbron aan intensiteit toe. Ik vergelijk het met de zon. Staat de zon hoog boven de horizon schijnt ze op haar felst. Dat staat gelijk aan een volledig geopende Napoli. Gaat de zon onder, dan wordt het licht minder fel en krijgt het een warmere kleur. Dat is dan weer een Napoli die langzaam sluit.”

Napoli
Een eenvoudige, kruisvormige incisie. Tot de muur of het plafond naar binnen opengaat en het licht verschijnt. Dat is Napoli. De montage kan zowel naadloos gebeuren (in een muur of plafond) als opbouw in een frame. “De beweging kan aangestuurd worden door de meest gangbare domoticasystemen. Is er geen domotica aanwezig, dan leveren we een Kinemodule die deze taak op zich neemt”, aldus Claerhout. Napoli leent zich perfect tot standalone gebruik maar komt zeker zo mooi tot zijn recht in een compositie met een aantal Napoli’s bij elkaar. Het project in Meulebeke is daar een mooi voorbeeld van. Daar sieren drie Napoli’s de woonkamer. Meerdere Napoli’s kunnen perfect aan elkaar gekoppeld worden zodat de beweging synchroon of sequentieel verloopt.

Kinetura

Napoli lijkt op een simpele, kruisvormige incisie. Tot de muur langzaam naar binnen opengaat.

Claerhout: “Napoli kan uiteraard meer dan alleen maar een oriëntatieverlichting zijn in gesloten toestand of eyecatcher in een woonkamer. Ook boven eettafels, in kantoren en vergaderzalen zijn er tal van mogelijkheden voor Napoli. Zelfs een Napoli in opbouwversie boven een vergadertafel kan als primaire lichtbron toegepast worden. Een output tot 4000 lumen is niet min, zeker voldoende als functionele verlichting tijdens een meeting.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • GWW-BE

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details